Tisztítás

Vízadagoló gépek javasolt fertőtlenítése, tisztítása

A gépek belső fertőtlenítését legalább havonta egyszer javasolt elvégezni.
A fertőtlenítéshez erre a célra megjelölt ballonokat kell használni . ( egy vegyszeres ballont és egy öblítővizes ballont )
Fontos tudni , hogy a gépek fertőtlenítéséhez használt bolti forgalomban kapható
vízkőoldónak citromsav tartalmúnak kell lennie.
FOSZFORSAV és SÓSAV tartalmú vízkőoldó folyadékot önteni a gépekbe SZIGORÚAN TILOS , mert az alkatrészek meghibásodását okozhatja.
Használható háztartási citromsav is a fertőtlenítéshez ( 6 L vízhez 30 – 40 g citromsav ) , de ez kevésbé hatékony mint egy citromsav tartalmú vízkőoldó.

A tisztítás – fertőtlenítés lépései:

 1. A fertőtlenítés megkezdése előtt a gépeket vízmentesíteni kell (leengedni a tartályt)
 2. A fertőtlenítős ballonba 6 l vizet kell tenni . Hozzá kell önteni a flakonon jelzett hígítási aránynak megfelelő háztartási vízkőoldót .( Fent említett hatóanyag tartalmút )
 3. A ballon vízadagolóra való felhelyezése után a piros és a kék csap rövid idejű megnyitásával (amíg a vízcseppek meg nem jelennek a csapnál ) vegyszeres vizet kell juttatni az egész rendszerbe. Olyan géptípusnál, ahol a hátoldalon van kivezetése a meleg vizes tartálynak (legalsó pont), ott ezen kivezetésen is
  kell vegyszeres mosóoldatot kiengedni.
  Amikor a teljes belső rendszert elárasztotta a mosó – fertőtlenítő folyadék, akkor 10 percig állni hagyjuk, ez alatt a vegyszer elvégzi a fertőtlenítést, vízkőmentesítést.
 4. Közben elvégezhető a gép külső fertőtlenítése és tisztítása.
 5. A 10 perc hatóidő után a vegyszeres folyadékot a két csap ( piros
  és kék ) felváltott kinyitásával kell kezdeni leengedni ( kb 4 l víz ), és a végén a hátsó leeresztő megnyitásával le kell engedni a rendszerből a maradék vegyszeres vizet (2 l ).

Ez a leengedett vegyszeres víz másik gép fertőtlenítéséhez már nem használható!

 1. Ezután fel kell tenni egy másik ballont , amibe 15 – 19 l tiszta víz van és azt át kell engedni az egész rendszeren a vegyszeres mosó folyadékkal megegyező módon, csak itt nem kell 10 perc hatóidőt megvárni.
  Ha szükséges , akkor még fél ballon tiszta vízzel át kell öblíteni , hogy vegyszer biztosan ne maradjon a gépben sehol sem.

Fontos , hogy hetente egyszer a gép teteje le legyen véve és a ballon alatti részalaposan ki legyen tisztítva, fertőtlenítve.

Csapokat hetente egyszer mindenképpen ajánlott leszedni és fertőtlenítőszerbe beáztatni. 10 perces áztatás után , alapos öblítést követően helyezhetőek vissza a gépre . Fertőtlenítés után mindkét csapon javasolt 2-3 dl vizet kiengedni , hogy semmiféleképpen ne maradjon benne vegyszer.
A nem megfelelően és nem rendszeresen fertőtlenített és tisztított gép a gépre felhelyezett ballonok fertőződhetőségét okozhatja.
A javasolttól eltérő módon végzett fertőtlenítés esetén a már gépre felhelyezett ballon esetleges minőségi romlása esetén felelősséget nem tudunk vállalni.